Rabu, 21 Januari 2015

PELIHARAKAN DIA UNTUKKU...Tidak dapat digambarkan perasaan seorang ibu sepertiku... hampir dua minggu ini menatap foto-foto kecil tertera di atas...sebak menusuk dada..terasa pedih . Tidak seperti selalu...aku akan mengabadikan foto-foto kenangan di facebook setiap kali pertemuan dengan permata hatiku ini.. namun detik bersama yang kami rakamkan di akhir pertemuan sebelum jarak dan masa memisahkan ini... sangat sukar untuk kukongsikan bersama. Terasa lebih baik kusimpan dalam lipatan hati kecilkan yang igaunya hanya untuk mereka.

Tanggal 8 Januari 2015 menyaksikan sebuah perpisahan..yang sesungguhnya kuharapkan ianya adalah perpisahan sementara. Angah telah pergi...jauh meninggalkan kami demi sebuah perjuangan. Setelah mengorbankan hampir 2 setengah tahun bertarung untuk melepasi A Level Germany Intec (ALG) yang mana setiap hari merupakan debaran kesat buatkan.Aku hanya mampu memanjatkan doa demi doa,,,sujud demi sujud..nasihat dan galakan silih berganti tanpa henti..entah ke berapa ribuan kalinya.

Sesungguhnya Allah Maha Mendengar, Maha Pengasih, Maha Penyayang... Angah dapat mengatasi segala rintangan yang datang walau kelihatannya amat perit dan menyiksakan. Dalam perjalanan yang jauh itu, ramai yang tumpas di pertengahan dan dipenghujung jalan..dan setiap kali perjuangan itu lah terasa sesaknya dadaku menghadapinya. 

Cabaran tetap datang ... galangan peperiksaan berlalu dengan jaya... hadir pula penantian peruntukan pembiayaan MARA yang amat panjang. Tarikh keberangkatan tergantung... pembiayaan masih sekadar janji...dan ku beranikan diri untuk menyediakan persiapan sedikit demi sedikit sekadar wang yang ada...dengan harapan tidak menjadi bebanan di saat akhir. Alhamdulillah..walaupun dengan masa yang singkat, tidak genap pun dua minggu sebelum keberangkatan pergi,,,masuklah pembiayaan dan tarikh keberangkatan. Terasa sedikit lega... walaupun hakikatnya sesaknya kepala dan akal.. bertarung memikirkan hampir setiap aspek seorang diri. Terasa sangat letih,, sudah hilang segala malu...bertanya itu dan ini kepada rakan-rakan yang punya pengalaman ke luar negara tentang keperluan dan sebagainya kerana maklumat yang diperolehi dari penaja kurang jelas waima aku sendiri tidak punya pengalaman. En suami..cuma sibuk mengatakan tidak perlu bawa barang banyak...nanti beli barang di sana...seolah-olahnya jutawan yang dapat menyalurkan jutaan ringgit bersama angah...

Aku pekakkan telinga dan cuba menumpukan perhatian untuk persiapan. Hampir setiap malam dan petang seminggu terakhir itu kami berusaha menyusun barang keperluan... membeli dacing, dengan harapan tidak terlebih berat bagasi yang dibawa. Barang-barang disusun dan dikeluarkan silih berganti...sehingga pada malam sebelum berangkat...aku sudah terlalu letih..memasuk dan mengeluarkan..sesekejap boleh di zip...sesekejap tidak boleh...akhirnya aku tinggalkan semua dan masuk tidur. Akhirnya Angah menyusun semua sendiri dan bila terjaga jam 5.00 pagi..kulihat beg itu sudah terzip kemas. Aku menarik nafas lega...walaupun hati tersentuh kerana kesabaranku sudah semakin luntur malam kelmarinnya

Kami berangkat bali balik ke kampung 7 Jan dan ke KLIA  lebih kurang jam 5.30 petang 8 Jan. Perasaan bercampur baur. Menanti dan menanti detik berlepas. Tajaan MARA cuma 5 orang, FELDA 2 orang dan tajaan JPA 44 orang. Agak risau juga menanti, kerana pelajar-pelajar JPA sudah diurusi sejak jam 6.00 petang. Agen MARA datang hampir jam 8.30 malam...taklimat ringkas diberi...check in bagasi dan kami diberi ruang untuk bersama. Sanak saudara yang mengiringi pun letih mundar mandir... rakan-rakan Angah yang berada di universiti berdekatan datang..mengambil kesempatan bertemu di saat-saat akhir dan pada jam 9.30.. anakandaku ku itu diminta untuk meninggalkan kami ke balai berlepas,

Kusangkakan aku sudah cukup kuat menghadapi perpisahan itu...rupanya tidak...walau bagaimanapun...tangisan itu masih dapat ku kawal dengan harapan Angah tidak terlalu sedih meninggalkan kami. Aku menyaksikan sedu sedan sanak saudara...terutama adikku Suhaili dan suami... kerana akrab yang terlalu. Kulihat suamiku berlari-lari kecil mengejar kelibat Angah hingga hilang dari pandangan. Kami mengiringinya pergi dengan pandangan mata sehingga aerotrain yang dinaikinya berpatah balik dan kami pun berangkat pulang.

Airmata masih dapat kutahan...walaupun titisnya dapat kurasakan ke dalam hati. Namun sejenak terjaga dari tidur keesokkan paginya, dengan kiriman rakaman berangkatnya MH6 yang dirakamkan oleh rakan Akak yang bertugas di terminal antarabangsa itu, airmata terus berderaian...sederas derunya MH6 dilandasan. 

Dan... 2 minggu ini kebelakangan ini...kerinduan terus menggamit...bilik tidur Angah tidak berani dijengah selalu... sedih menggamit... ku sangkutkan baju T dan seluar Angah yang tidak berbasuh... ada masa rindu datang...dipeluk dicium...Ya Allah Ya Tuhanku...hanya satu pintaku...pelihakan anak ini untukku...Amin Amin... Ya Rabbalalamin..


KASIH IBU SAMPAI KE SYURGA
cacti5000 
11.15am 
21 JAN 2015


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...