Ahad, 26 April 2009

SERENA "TERNGANGA"...

Ternganga mulut kereta Nissan Serena saya...bateri kong...tak service lama dah..patut lah pun


Syifaa' sambil tunggu mekanik..bergambar ala pragawati...cewah..
nampak kurus !!!!


Dia tunjuk perasaan dah ...lapaq tak makan lagi..ibu tak masak hari ni...

Pagi tadi saya sibuk basuh semua langsir di rumah. Dah lama tak basuh. Lap sliding door sampai habis 2 jilid suratkhabar. Hitam melegam..hari ni datang seru mengemas dan saya panjat tangga sana dan sini. Teringat masa saya cat rumah sorang...habis satu rumah...cuma ruang tamu dan dining hall chik datang bantu..kurus dibuatnya.... Itulah saya...kalau datang seru nak buat kerja tu.. habis semua buat satu hari. Kalau malas...melengkar malas je la...

Stail saya basuh langsir...senang. Satu hari boleh siap sume..Nak tahu rahsianya..buka je langsir tu..jangan semua sekali. Habiskan setingkap-setingkap. Bubuh sabun plus clorox (sikit je..sat agi kuning jadi putih lak).Putar...bilas...putar kering dan terus pasang balik..aik..tak payah jemur ke?..buat pe jemur..kita dah hang dia kan. Tak payah iron dah..tak kedut...jadi basuh dan terus siap dipasang semula...hahaha. Sambil pasang...buka pulak yang lain dan teruskan proses. Tapi ini sesuai bagi mereka yang langsirnya limited edition...yang diimport dari Italy ke...kat Malaysia tak jual.. jadi ada sepasang tu je...Saya import dari kampung..syyy...nak tahu sejak kahwin tak pernah beli langsir...tak percaya? Tanya hubby and abah saya...bukan kedekut..tak ada budget..

Oh ye...lupa pulak...pokok ceritanya kes kereta saya ni..ish..ish..orang tua camtu la . Melarut entah ke bende. Nampak tak mulut kereta saya yang ternganga tu. Habis membasuh sakan tadi, dah hampir jam 1.00ptg. Melompat..mandi..bersiap..husband pulak call..ajak makan dan ambil si bongsu. Saya rush semacam...sempat sembur minyak wangi..al maklum nak pergi lunch dengan cik abang. Sampai kat kereta..on enjin..laaaa...berdehem-dehem je..hidupnya tidak...Ish..umur baru setahun 4 bulan dah buat hal.
Saya terus call hubby. Dia pun kedengaran macam panik..suruh saya tunggu di parking lot..seminit dua tengok jam kul 1.15. Saya call suruh dia ambil si bongsu dulu. Demi perintah sang puteri... pergilah my hubby. Sampai.. si bongsu dah buat muka. Ye lah..selalu saya yang menjemput. Hubby try on..buka penutup enjin..sampai ternganga luas..konon check itu ini..suruh saya start..macam mekanik. Saya ni bukan penyabar orangnya..arahan keras...abang pergi je lah panggil mekanik..kita tengok itu ini pun bukan boleh baiki.
Dalam hati ...saya memang dah teragak bateri kong kerana dah setahun lebih. Tapi tak mahu memandai..biarlah mekanik yang tengok. Saya dan si bongsu duduk kat parking lot tu. Saya rasa terlalu letih..lapar pulak. Muka pun semacam. Si bongsu mula tanya itu ini..saya mula nak bengang. Mengapa ibu nampak muram je..ayat cukup cantik...buat saya tersenyum. Anak saya yang satu ni..memang power ayat dia. Saya tak tahan ...terkekeh ketawa.
Dia menyedarkan saya..janganlah panik sangat..cool down..semua akan beres..bateri punya hal je tu..kecik sangat...saya pun senyum melebar. Sambil tunggu mekanik datang kami beraksi sakan kat parking lot tu. Dia buat aksi sedih...dah snap dia terkekeh ketawa. Aksi pandang ke bulan tu kononnya pragawati. Ada satu lagi gambar dia terkepit atas peha saya...dia kata jangan masukkan dalam blog ibu...macam kena dera aje..ade-ade saja anakku ini.
Kami naik ke blok jam 2.30...tak larat menunggu. Hubby call tanya pasal bateri pernah tukar belum..saya kata.. mana pernah. Selepas dicas..enjin pun okey dan bateri ditukar di kedai.. alhamdulillah.
Jam 4.30 kami kelam kelibut ke C-mart beli kotak hadiah akak dan cake. Belated...saya hadiahkan mp3 baru..kesian pulak. Apa lagi hiburan yang ada. Yang lama dah rosak. Kami sampai dah jam 5.30. Angah tengah main bola. Datang dengan muka berkerut...masa main dia bukan boleh diusik. Kami makan-makan..sembang-sembang dan bergerak balik jam 6.10 petang. Dah lebih 10 minit.
Dalam kereta.. perut main lagu keroncong pak dah ngah balik ...kerana tengahari tadi hanya makan maggi. Sedap jugak sekali sekala. Teringat pulak kat kawan lama saya yang makan maggi kat office. Lagi sakan. Tadi kami makan malam kat Bukit Kayu Hitam. Si bongsu senyum lebar..tapi frust sebab asparagus dah habis..kesian.
Saya bersyukur kerana saya sudah boleh bersabar hari ini. Buktinya saya masih boleh bergambar sakan dengan si bongsu dalam pada kelaparan dan susah hati ...apa silapnya kereta tu..Alhamdulillah...saya harap hidup saya akan bertambah baik dari sehari ke sehari atas kesedaran betapa pentingnya cool down dalam apa jua situasi...si bongsu..I luv u so much ..u teach me a lot dear...really a lot...

2 ulasan:

  1. jumpe ari jumaat ni na!!yeay!!=)

    BalasPadam
  2. kita pompuan memang camtu.tau naik aja kereta tapi satu habukpun tak tau tang nak jaga.i ni lagi terukk...pandai komplen bawa tak sedap la, tayar angin tak dak la, bunyi kuat lah tapi tak tau nak buat apa....maklumlah kembara lama...bila orang sebelah sebut Exora pun cantik, seronok bukan main, tapi bila fikir fulus......biar berendam ngan kembara dah la....tapi jgan terkejut...i dah leh bawa Inova tu...cuma takut nak parking kat kolej.siap parking pengarah i amik..tunggu dan lihat....

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...