Selasa, 8 November 2011

BILA IA BERBICARA...


Ada sebuah ceritera..kisah seorang anak gadis yang hidup serba sederhana...berlakun dan menari di pentas kehidupan yang tidak sudah-sudah membawa aksi ria..duka dan adakalanya nestapa...

Remajanya diisi warna hidup...dididik penuh disiplin...bebas bertepian...bagai menarik tali lelayang...sesekali terbang jauh...ayahnya menarik tali lelayang tu..alhamdulillah tidak pernah putus..berkat ayahnya mendidik baik..

Pun gadis itu...manusia biasa...Allah menitiskan kasih ke hatinya...kasih itu kemudiannya tumpah kepada seseorang yang tidak pernah dijangkanya menjadi obor kasih...yang rupanya tidak pernah padam. Semakin lama semakin mekar...walaupun kuntumannya akhirnya lerai...namun kelopaknya tidak pernah kering sehingga kini. Aduhai hebatnya kasih itu...

Semarak hati bukan penanda jodoh. Jodoh dan ajal maut ketetapannya di tangan tuhan. Pertemuan membawa erti kesepaduan kehidupan...yang sangat subjektif sifatnya. Pelayaran kehidupan harus diteruskan walau apa jua rintangan...demi zuriat...demi keluarga..demi redha akan takdir tuhan.

Bukan senang melayari kehidupan tanpa perancangan...semuanya harus dicuba..entah mana yang betul..entah mana yang salah. Ada masa tersasar tujuan...ada masa terlajak pendirian...hati di sini bungkam..hati di sana terus mahu mencengkam. Baru-baru...tak kisah...semakin lama..wujud gelisah. Namun..tekad demi tekad dibina..hidup harus diteruskan...mungkin suatu hari...buah kesabarannya adalah kebahagian berpanjangan.

Hermmm...bukan sehari dua...sebulan dua...setahun dua...rupanya puluhan tahun menjelang... baru terbit secalit sinar..Pun...sesekali menjengah...sesekali mengintai,..sesekali terpadam terus. Ada masa rasa gembira...ada masa sakit hati...ada masa..tersangat sayu dan pilu..saling bersilih ganti..entah bila mahu berhenti.

Kekadang..teringat cinta semalam..bukan mahu kembali...sekadar mahu memberi erti dan analogi...kerana segalanya tidak mungkin lagi. Andai diputarkan waktu semula...hidupku bergandingan dengannya...entah apa pula ceritanya. Bahagiakah aku meneruskan cinta yang ada...kerana segalanya telah tertulis di loh mahfuz...dan janjiku...inilah jalan yang akan kupilih...walau ke mana lorong yang kupilih...akan sampai kepersimpangan yang sama. Andainya warna hidupnya serupa ini..sekiranya sehingga sampai kini masih bertahan..alhamdulillah..Andainya bukan...mungkinkah aku sanggup memikulnya?

Suara hati ini milik aku dan hanya aku yang mengerti BILA IA BERBICARA....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...